Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetéséről

Tisztelt Partnerünk!

Ezúton tájékoztatjuk Önt a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetéséről. A NTAK célja az országos statisztikai adatgyűjtés segítése, és a magyarországi turizmusfejlesztéshez szükséges szálláshelyek vendégforgalmi-adatainak naprakész biztosítása, a szektor átláthatóságának megteremtése, valamint a szálláshely-szolgáltatók adminisztrációs terheinek és kötelezettségeinek csökkentése.

A NTAK működését a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016.évi CLVI. törvény, a részletszabályokat a 2016.

évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 237/2018. (XII.10.) Korm.rendelet határozza meg. Fenti jogszabályok tartalmazzák a regisztráció ütemezését, a kötelező adatszolgáltatás rendjét, a főbb technikai, valamint vendég-nyilvántartó-szoftverre vonatkozó adatokat.

A NTAK üzemeltetőjeként a 237/2018.Korm.rendeletben foglaltak szerint Magyarország Kormánya a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-t (MTÜ) jelölte ki.

(239/2009.(X.20.)Korm.rendelet 3.§(1) ): A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről a szálláshely fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét jelöli ki.

A 237/2018. Korm. rendeletben foglaltak alapján a regisztráció az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően, ütemezetten történik a 239/2009.Korm.rendelet értelmében meghatározott tevékenységforma szerint.

2019.július 01-vel a szállodáknak

2019.október 01-vel a panzióknak

2020.január 01-vel a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi-és egyéb szálláshelyeknek kötelező NTAK kommunikációra képes szálláshely-kezelő szoftvert alkalmazniuk.

Az MTÜ térítésmentesen biztosít egy saját fejlesztésű szálláshelykezelő szoftvert azon szálláshelyeknek, akik legfeljebb 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkeznek.

További részletes információ található a https://info.ntak.hu oldalon.